Kunst på vægge: Gadegalleri Nordvest

Kunst på vægge: Gadegalleri Nordvest

Rene
Mar 11, 2024
4
 min read

Hvorfor er Skandinaviens største friluftsgalleri ikke en af de største turistattraktioner i København? Det spurgte jeg mig selv efter at have flyttet hertil i 2019 og ved et uheld opdagede vægmaleriet i Nordvest. Især hvis du er til graffiti eller gadekunst, er de 16 enorme kunstværker et must at se.

Sagen er, kunstværkerne er beliggende i et boligkvarter, der normalt ser små turister. Nordvest er lidt groft rundt om kanterne, har ingen historiske bygninger og kunne måske bedst sammenlignes med Neukölln i Berlin eller Crooswijk i Rotterdam. Gentrificering er rundt om hjørnet, men har endnu ikke synket ind.

Men hvis du keder dig ved de kongelige paladser i centrum og har ringe interesse for shopping på Strøget eller Elmegade, så er dette måske den perfekte destination. Det er bestemt „væk fra den slagne vej“.

Bare hop på en cykel, cykle ned ad Nørrebrogade og kør mod Nordvest (eller NV, som de lokale kalder det) for at finde Rentemestervej og Møntmestervej.

Besøg et udendørs galleri

Det tog kurator Jens-Peter Brask og 16 kunstnere tre år til at skabe de 16 kunstværker på de blinde vægge i en flok beboelsesejendomme langs disse to gader. Blandt kunstnerne er 'berømte' gadekunstnavne som HuskMitNavn, Jakob Tolstrup og Boy Kong, men også nogle få, som du sandsynligvis aldrig har hørt om.

De havde alle et stort lærred til deres rådighed på mindst 12 meter højt og 8 meter bredt. Der er lyserøde flamingoer af Anders Brinch, en hiphop-inspireret lydmaskine fra CMP og en enorm pustende hund af Mason Saltarrelli.

„Jeg ville skabe et stort udendørs galleri, som du kan besøge, når du vil - og hvor du kan vælge at bruge tre minutter eller tre timer på at udforske kunsten“ siger kurator Jens-Peter Brask om sit projekt. „Forhåbentlig vil gavlene fremkalde en ny dialog blandt beboerne, når de mødes på gaden eller i trappeopgangen.“

Mit personlige yndlingsstykke af flokken er et vægmaleri af en astronaut, der står på månen. Det er gjort af Victor Ash, der efterlignede et gammeldags sort/hvidt tv ved at bruge vandrette striber som sin vigtigste teknik. Jeg var stadig et lille barn, da de første mennesker landede på månen, men dette kunstværk i et fjerntliggende område af København bragte mig lige tilbage til min barndom.

Hvis du har fået smag på mere, så gå til Nomadepikurere til andre fascinerende gadekunststeder i København.

Mens du er der

Eller hvis du vil se noget andet i NV, besøg den smukke nærliggende Bispebjerg Kirkegård og den lige så fantastiske Grundvigs Kirke, en af de mest imponerende kirker i Danmark. Bagefter kan du få en kop kaffe og en kardemomme bolle på Flere fugle i den hyggelige Demokratigarage.

Du vil ikke blive skuffet, det lover jeg dig.